1 mei is de Dag van de Arbeid en vrije feestdag in Spanje

MADRID – Op 1 mei is het de Dag van de Arbeid en dat moet gevierd worden door iedereen een vrije dag te geven. Het is in Spanje echter niet voor iedereen feest omdat er nog steeds meer dan 3,5 miljoen werkzoekenden zijn die geen baan kunnen vinden en er veel zijn die niet eens een uitkering ontvangen. De grootste vakbonden CCOO en UGT roepen dan ook op om de straten op te gaan om meer werk, betere contracten, eerlijkere salaris en betere werkomstandigheden te eisen van de Spaanse overheid.

1 mei is een feestdag in bijna alle Europese landen waaronder ook Spanje en België maar niet in Nederland vreemd genoeg. Zoals altijd kan er een link gemaakt worden met een katholiek feest zoals in dit geval de dag van Sint Jozef als arbeider. Aan de 1 meiviering als viering van de arbeidersbeweging ligt echter ook de invoering van de achturige werkdag ten grondslag, iets wat in de 15e en 16e eeuw veelvuldig werd ingevoerd in Europa, eerst in Groot-Brittannië en daarna andere landen.

Spanje

In Spanje is de Día Internacional de los Trabajadores of Primero de Mayo een nationale feestdag en dus een vrije dag in het hele land. Het is echter ook een dag waarbij de Spaanse vakbonden oproepen om te demonstreren tegen de overheid en om betere werkomstandigheden te eisen. Ook dit jaar hebben de CCOO en UGT weer tientallen manifestaties gepland in het hele land waarbij duizenden mensen de straten zullen opgaan onder de noemer “no hay excusas, a la calle”.

Vele anderen trekken zich echter niet zoveel aan van demonstraties etc. en vieren gewoon een gezellige vrije dag met de familie. Het geluk wil dat 1 mei dit jaar op een dinsdag valt waardoor er veel Spanjaarden afgelopen vrijdag al op pad zijn gegaan voor een lang weekend ergens aan de Spaanse kust of in de bergen bij familie, dit heet in Spanje de “puente de mayo”.

Bron: SpanjeVandaag
Foto: El mirador de Madrid

  • Website gerealiseerd door TwinDigital