Augustus begint met eerste hittegolf van deze zomer in Spanje

MADRID – De Spaanse weerdienst waarschuwt voor een mogelijke eerste hittegolf die vanaf dinsdag 31 juli zou moeten beginnen in praktisch heel Spanje, maar met name in het zuiden van het land en langs de Middellandse Zee met uitzondering van de Canarische Eilanden. Temperaturen kunnen de komende dagen oplopen tot 40 graden of meer. Dit weekend is het echter ook al erg warm in sommige delen van het land en er zijn weeralarmen uitgegeven door de Spaanse weerdienst Aemet.

Als we de voorspellingen van de Aemet moeten geloven zal Spanje vanaf dinsdag 31 juli te maken krijgen met de eerste hittegolf van deze zomer. Deze zou dan moeten duren tot de zondag daarop (5 augustus). Alleen een klein deel van het noorden van Spanje en de Canarische Eilanden ontkomen aan de extreem hoge temperaturen die verwacht worden, aldus de krant El País.

Het begin van de maand augustus brengt dus meteen extreem hoge temperaturen met zich mee in Spanje waarbij het grootste deel van het land te maken krijgt met maximumtemperaturen van 36 graden of meer en in het zuiden van het land zelfs maximum 40 graden of meer.

In principe is het al erg warm in Spanje en ook dit weekend hebben de provincies gelegen aan de Middellandse Zeekust en de binnenlanden van die provincies in Catalonië, Comunidad Valenciana, Murcia en Andalusië net zoals de Balearen eilanden te maken met temperaturen die maximaal 38 graden kunnen worden.

Calor no es ola de calor

Zoals weer-specialisten in Spanje zeggen “calor no es lo mismo que ola de calor” ofwel hitte is niet hetzelfde als een hittegolf. De Spaanse weerdienst Aemet zegt letterlijk het volgende: een episode van ten minste drie opeenvolgende dagen, waarin ten minste 10% van de meteorologische stations maxima registreren boven het percentiel van 95% van de reeks maximale dagelijkse temperaturen voor de maanden juni, juli en augustus in de periode 1971-2000.

Dat wil dus zeggen dat er weliswaar hoge temperaturen gemeten worden maar als deze niet hoger zijn dan wat normaal is en deze niet drie dagen achter elkaar plaatsvinden er wel sprake is van hitte maar niet van een hittegolf.

Spanje heeft sinds 1975 te maken gehad met 56 hittegolven op het vasteland en de Balearen en 37 hittegolven op de Canarische Eilanden. Sinds 1975 zijn er ook slechts 10 zomers geweest waarbij er geen enkele hittegolf heeft plaatsgevonden in Spanje, de laatste waren in 2014, 2010, 2002 en 2000.

In 2017 heeft Spanje echter te maken gehad met 5 hittegolven, het hoogste aantal sinds 1975 in een zomer (juli en augustus). De langste hittegolf ooit in Spanje vond plaats in 2015 en duurde maar liefst 26 dagen.

Bron: SpanjeVandaag
Foto: La Sexta

 

  • Website gerealiseerd door TwinDigital