Gibraltar wil na Brexit vliegveld delen met Spanje

Gibraltar is bereid haar vliegveld met Spanje te delen als de Brexit een feit is. De Britse enclave in Zuid-Spanje is bang door de Brexit in isolatie te komen. De bevolking van Gibraltar stemde in grote meerderheid tegen de Brexit.
Joseph Garcia, de op één na hoogste bestuurder van Gibraltar, zegt meer vertrouwen te hebben dat er geen isolement komt. Het is Spanje dat mag beslissen in hoeverre dezelfde handelsbeperkingen gaan gelden als die voor Groot Britannië. ‘Ik denk dat iedereen snapt dat het vooral om samenwerken gaat, en niet om de veto’s en afspraken.’
Garcia zegt dat Gibraltar Spanje gedeeld management over het vliegveld wil geven. Dit is in lijn met een in 2006 afgesproken akkoord. ‘Inwoners langs beide zijden van de grens moeten niet de dupe worden van de Brexit’, zegt hij. Het vliegveld ligt tegen de grens aan. Nu is het oversteken van die grens voornamelijk een formaliteit. Het is wel nodig dat Spanje aan haar zijde van het vliegveld een extensie van de terminal bouwt. Als ook de openbaar vervoerverbindingen worden uitgebreid kan de regio profiteren van een toename in aantal bedrijven. Vertegenwoordigers van beide overheden houden sinds januari gesprekken om de regio juist sterker te maken. Een uitbreiding van de luchthaven zou 6 miljoen euro kosten.
De landingsbaan heeft een unieke ligging. Direct na de grens (vanuit Spanje gezien) moet de landingsbaan worden overgestoken om in Gibraltar te komen. Slagbomen net zoals bij een spooroverweg geven aan of overgestoken kan worden. Sinds 1713 is de rots Gibraltar Brits.

Bron: Up in the Sky
Foto: Andalucia.com

  • Website gerealiseerd door TwinDigital