Minister bevestigt gratis tolwegen in Spanje

MADRID – De nieuwe minister van Ontwikkeling José Luis Ábalos heeft in een interview met de krant El País bevestigd wat veel mensen al hoopten, gratis tolwegen. Al dit jaar zal de tolweg AP-1 tussen Burgos en Armiñón vanaf 1 december gratis worden voor al het verkeer. Daarna volgen onder andere de AP-4 tussen Sevilla en Cádiz en de AP-7 tussen Alicante en Tarragona na 31 december 2019.

Vanaf komende december 2018 en daarna in 2019 en 2021 zullen er diverse snelwegen geen contracten meer hebben met de beheerders maatschappijen die geen verlenging meer krijgen van de overeenkomsten die 50 jaar hebben geduurd. Er moest daarop beslist worden of men de contracten zou verlengen, iets waar de vorige PP regering wel voorstander van was, of de contracten niet verlengen en de snelwegen in kwestie tolvrij te maken.

De beslissing bij het ministerie van Ontwikkeling (formento) lijkt nu genomen te zijn en de eerste snelweg die dit jaar nog tolvrij zal worden is de 84 kilometer lange AP-1 tussen Burgos en Armiñón waar het beheerders contract op 30 november zal eindigen.

De volgende snelwegen die tolvrij gaan worden zijn de AP-4 tussen Sevilla en Cádiz die door Aumar (Abertis) beheerd wordt en de AP-7 tussen Alicante en Tarragona die tevens door Aumar beheerd wordt en waarbij beide snelwegen (samen 468 km) de contracten op 31 december 2019 zullen eindigen.

Op 31 augustus 2021 zullen de beheerders contracten op drie andere snelwegen eindigen, te weten de AP-7 tussen Montmeló en El Papiol, de AP-7 tussen Tarragona en La Jonquera en de AP-2 tussen Zaragoza en de kust (Mediterráneo). Deze snelwegen worden beheerd door Acesa (Abertis) en zijn samen goed voor 479 kilometer.

Volgens de minister van Ontwikkeling ligt de beslissing van de laatste snelwegen die vanaf 31 augustus 2021 vrij zullen komen echter bij de volgende regering die na de verkiezingen van 2020 de leiding zal hebben in Spanje.

De beslissing om de snelwegen tolvrij te maken zal uiteraard een gevolg hebben op de staatskas aangezien er minimaal 27 miljoen euro aan kosten betaald zal moeten worden voor alleen al de AP-1, AP-4 en AP-7 snelwegen die dit jaar en eind 2019 tolvrij zullen worden. Daarbovenop moet men de gemiste inkomsten van tolheffing tellen.

Veel gebruikers van deze snelwegen zullen blij zijn als de tol komt te vervallen maar er zitten ook nadelen aan. De meeste van deze snelwegen worden gebruikt door buitenlanders die of op vakantie komen en over de tolwegen rijden en daar dus ook voor betalen of vrachtverkeer op weg naar het zuiden van Spanje en daarna naar Afrika die nu ook betalen voor het gebruik van de snelwegen.

Daarnaast zou de drukte op de tolvrije snelwegen enorm gaan toenemen waarbij er veel opstoppingen en files verwacht kunnen worden en er ook meer kans is op ongelukken. Op dit moment is de druk van de wegen verdeeld over de tolwegen en de vrije nationale wegen maar als er geen tol gevraagd zal worden voor de voormalige tolwegen dan zal het verkeer daar enorm gaan toenemen.

Bron: Spanje Vandaag
Foto: El Confidential Digital

  • Website gerealiseerd door TwinDigital