Quim Torra volgt Puigdemont op als regiopresident van Catalonië

Quim Torra is door het Catalaanse parlement gekozen als nieuwe regiopresident. Daarmee heeft Catalonië vijf maanden na de verkiezingen in december weer een bestuur.

Torra werd met een nipte meerderheid van 66 tegen 65 stemmen gekozen. Zaterdag kwam hij in een eerdere stemronde nog twee stemmen tekort.

Meteen na zijn benoeming zei Torra dat een van zijn doelen is om de “rechtmatige president van Catalonië, Carles Puigdemont, weer in het zadel te helpen.”

“Onze president is Carles Puigdemont, en we zullen trouw zijn aan het mandaat van oktober om een onafhankelijke staat op te bouwen in de vorm van een republiek”, zei Torra.

Niet blij

De Spaanse premier Mariano Rajoy is niet blij met de uitspraken van Torra. Maar hij laat zijn oordeel over Torra afhangen van zijn acties, zei hij vandaag. “Ik ga uit van begrip en overeenstemming over de toekomst”, zei de premier tegen verslaggevers. “Maar ik zal ervoor zorgen dat de Spaanse grondwet en het rechtssysteem zullen worden nageleefd.”

Zodra Torra en zijn nieuwe kabinet officieel zijn benoemd, stopt het directe bestuur van de Spaanse regering. Na het illegale referendum over onafhankelijkheid in oktober werden de Catalaanse ministeries door Madrid overgenomen.

Blokkeren

De benoeming van een nieuwe regiopresident had nogal wat voeten in de aarde. Spaanse rechtbanken blokkeerden drie eerdere kandidaten. Twee van hen zitten in de gevangenis vanwege hun rol bij het illegale referendum. De derde kandidaat was de separatistenleider Carles Puigdemont zelf.

Quim Torra werd vorige week naar voren geschoven door Puigdemont. Haast was geboden, want als er voor 22 mei geen nieuwe regiopresident zou zijn, zouden nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Voormalig regiopresident Puigdemont is nog steeds in Duitsland, waar hij is aangehouden. Hij is in afwachting van een mogelijke uitlevering aan Spanje.

Bron: NOS
Foto: NOS

  • Website gerealiseerd door TwinDigital