Regiopresident van Madrid vervalste diploma; ze leverde haar masterscriptie nooit in

Val van Cristina Cifuentes lijkt nabij

Het is een politieke val die zich in slowmotion voltrekt. Al weken is Spanje in de ban van de vervalste mastertitel van Cristina Cifuentes, lid van de Volkspartij (PP) en regiopresident van Madrid. Ze wil niet weg, maar ze zal moeten: premier Rajoy zou op het punt staan haar de genadeklap toe te brengen.

Cifuentes (53) is een grote dame binnen de PP. Zij wilde de conservatieven een fris imago geven, nadat vorige PP-bestuurders uit de hoofdstad werden verdacht van corruptie. Nu is ze zelf het onderwerp van een schandaal.

De regiopresident volgde in het cursusjaar 2011-2012 een master regionaal recht aan de Koning Juan Carlos-universiteit in Madrid. Voor twee vakken werd in het computersysteem aanvankelijk de beoordeling ‘niet deelgenomen’ genoteerd. Een van die vakken betrof de eindscriptie.

Cifuentes zou de tweede PP-regiopresident (van de zeven) zijn die de zittingstermijn niet afmaakt vanwege schimmige praktijken

De onlinekrant El Diario onthulde een paar weken terug dat beide beoordelingen in 2014 plotseling werden veranderd in het cijfer 7,5. In het systeem was te zien dat dit was gedaan door een medewerkster van een heel ander onderdeel van de universiteit. El Diario sprak smalend van ‘spookcijfers’.

Cifuentes vocht terug. Ze toonde een document waaruit zou blijken dat ze haar scriptie wel degelijk had verdedigd. Maar ze weigerde het werkstuk te laten zien, om ‘niet mee te doen aan het spel van de oppositie’. Ze beweerde dat ze ‘aanvallen’ te verduren kreeg omdat haar vader een militair is.

Twee weken later sloeg een andere onlinekrant, El Confidencial, toe. De handtekeningen van de docenten die de scriptie hadden goedgekeurd, bleken vals. De betreffende docenten zeiden niets te weten van een eindwerkstuk van Cifuentes. Waarschijnlijk was de opleidingsdirecteur, Enrique Álvarez Conde, de meestervervalser van dienst.

De rector van de universiteit deed aangifte en het Openbaar Ministerie begon een onderzoek. Toch kreeg de verdachte vervolgens een ovatie op het nationale congres van haar partij. Rajoy sprak zijn steun uit aan Cifuentes.

Het komt de PP slecht uit dat een bestuurder zich opnieuw schuldig maakt aan bedrog. Cifuentes zou de tweede PP-regiopresident (van de zeven) zijn die de zittingstermijn niet afmaakt vanwege schimmige praktijken. De regiopresident van Murcia sneuvelde eerder door corruptie. De nieuwe liberale partij Ciudadanos (Burgers), fel tegen corruptie, dreigt de PP ondertussen van de troon te stoten in de landelijke politiek.

Cifuentes wil alleen aftreden als Rajoy haar dat persoonlijk vraagt. Dat moment lijkt nabij. Voor Rajoy staat voorop dat hij het presidentschap van Madrid wil behouden, meldt El País. Hij wil voorkomen dat de macht door een motie van wantrouwen overgaat naar de sociaal-democraten. De premier zal, verwacht El País, Cifuentes een dezer dagen vervangen. Na weken wankelen is haar val onvermijdelijk geworden.

Bron: De Volkskrant
Foto: El Periódico

 

  • Website gerealiseerd door TwinDigital