De lente-editie van Por Favor Magazine ligt nu in de winkel
Por Favor, jaargang 9, nr. 2, lente 2025
Het is alweer een paar jaar geleden dat wij in dit magazine uitgebreid aandacht besteedden aan de opkomst van een toen helemaal jonge Spaanse tennisser: Carlos Alcaraz. De verwachting was dat hij binnen de kortste keren de hegemonie van met name Rafael Nadal overtuigend zou doorbreken. We zijn inmiddels wat jaartjes verder en ‘Rafa’ is gestopt en ‘Carlitos’ is de grote ster van het internationale toptennis. Liefhebbers konden hem in februari zien schitteren op het 52ste ABN AMRO Open, het tennistoernooi dat hij overtuigend wist te winnen door in de finale Alex de Minaur met de cijfers 6-4, 3-6 en 6-2 te verslaan. Het betekende de eerste indoortitel voor de pas 21-jarige Spanjaard. Minstens zo bijzonder is het feit dat hij in de 52-jarige historie van dit ATPtoernooi pas de eerste Spanjaard is die dit event weet te winnen. Juan Carlos Ferrero – nu de coach van Alcaraz – probeerde het in 2004, maar verloor in de finale, en ook Rafael Nadal sloeg er in 2009 niet in de finale te winnen. Al met al een mooi staaltje Spaans temperament van Carlos.
Spaans temperament proberen we ook aan dit heerlijke lentenummer mee te geven. Zo berichten wij uitgebreid uit twee van de meest aantrekkelijke steden van Spanje: Jurriaan van Eerten laat ons het Madrid beleven zoals een ‘local’ dat ervaart en Else Beekman deelt met ons de heerlijke geheimen van Málaga, een fantastische kustplaats met de sfeer van een studentenstad. Jochem Wijnands woonde een aantal jaren in Andalusië en maakte recent een ‘wandeling’ van een aantal weken langs de Costa de la Luz om te zoeken naar de essentie van Spanje: wat maakt dit land zo bijzonder en wat is het geheim van de Spaanse samenleving? Van zijn indrukwekkende wandeltocht verschijnt binnenkort zijn boek Het gedroomde Spanje en wij mogen alvast een tipje van de sluier oplichten.
Het ware lentegevoel benadrukken we met een aantal heel bijzondere en speciale tips, rechtstreeks afkomstig van onze in Spanje woonachtige ‘ambassadeurs’. Heerlijke steden, steegjes, terrasjes en routes die zonder meer het geluksgevoel waar Jochem naar op zoek was zullen onderstrepen. Kortom, een heerlijk super-Spaans nummer dat ons gauw de voorbije winter doet vergeten.
Ik wens u een gelukkige lente toe.
AERNOUD OOSTERHOLT, Uitgever
Madrid
De Spaanse hoofdstad Madrid is een genot om een paar dagen als toerist in door te brengen. Nog beter is het om er te wonen: een ontspannen stad waar altijd wat is te doen, van lekker eten tot theater of film.
Wat je nu leest, moet tussen ons blijven. Het liefste zou ik dit zelfs helemaal voor mezelf houden, maar ik heb nu eenmaal beloofd een tipje van de sluier te lichten over het goede leven in Madrid, verwijderd van de drommen toeristen die dagelijks van Plaza Mayor naar Puerta del Sol sjokken, om vervolgens een paar foto’s te schieten bij het Palacio Real. Natuurlijk zijn die plekken óók indrukwekkend, natuurlijk zijn die pleinen en historische gebouwen waardevol. Maar het gaat me er hier om dat Madrid meer is dan dat centrum van krioelstraten dat je in ieder toeristisch handboek wel kan vinden.
Lees meer van dit artikel hier!
Spaans Lapland
In restaurant Hermanos Soria in Salvacañete (Teruel) wordt luid gepraat en gelachen. Wanneer de deur achter me dicht valt, is het plots ijzig stil. Mijn Spaans is vloeiend, maar de Franse ‘r’ is hardnekkig als onkruid en verraadt altijd en overal dat ik van buitenaf ben. Zoals vaker deze week komen de mensen hier aanvankelijk ruig en onvriendelijk over. Tot ik een gesprek aanknoop met de barvrouw. Al snel valt het hele gezelschap in. ‘Hier wil niemand weg!’, drukt een oudere man me op het hart. Onder zijn ogen hangen wallen om ‘U’ tegen te zeggen. ‘Je geboorteplaats zit in je voeten. Maar ze hebben ons in Madrid alleen maar tegengewerkt. Er is geen werk hier, niets.’.
EEN VERBORGEN
JUWEEL IN SPANJE
Een brand die in 2010 hun grote kledingzaak in Dordrecht verwoestte was het signaal voor Eef en Karen Brand om het plan uit te voeren dat al in hun hoofd speelde: emigreren naar de provincie Alicante. Met de achtergrond van Eef als oud-wielrenner verzorgen ze met hun Costa Blanca Cycling onder andere fietsvakanties en -tochten.
Er is een voortdurende, steeds grotere stroom op gang gekomen van Nederlanders die zich er vestigen. Stellen, hele gezinnen. De schoonzoon van Eef en Karen Brand heeft het er druk mee, hij is makelaar. Voor sommigen is de reden van hun emigratie dat een woning in Nederland nog nauwelijks te betalen is. Nee, dan in Almoradí, een dorp van 20.000 inwoners waar het echtpaar Brand dit jaar in zijn nieuw gebouwde woning is getrokken.
Ontdekking in Ribera del Duero: Valle de Orón
Hier zijn we weer: Jip & Job van Tinc Set met onze wijnreizen door heel Spanje. Tijdens onze meest recente wijnreis ontdekten we een verborgen parel in de Ribera del Duero: het wijnhuis Valle de Orón. Dit kleinschalige familieproject, gerund vanuit het hart van deze prestigieuze wijnregio, produceert met respect voor de natuur een beperkt aantal flessen per jaar. Hun toewijding aan duurzaamheid en kwaliteit is duidelijk merkbaar in hun wijnen.