Magazine

De winter-editie van Por Favor Magazine ligt nu in de winkel

Por Favor, jaargang 9, nr. 1, winter 2025

Ontzetting, ongeloof, verdriet. En woede. Zo kunnen de gevoelens na de alles verwoestende
water- en moddermassa die delen van de provincie Valencia volledig ontregelde het beste worden
omschreven. Terwijl de regiopremier zat te genieten van een lunch met een journalist, werden
miljoenen Spanjaarden verrast en overvallen door het water dat uiteindelijk auto’s, straatmeubilair
en zelfs huizen met zich mee sleepte. Een tijdig alarm had wellicht een deel van het drama kunnen
voorkomen.

Ruim 200 Spanjaarden vonden de dood als gevolg van deze natuurramp. Izan (5) en Ruben (3) werden
het symbool van het Verdriet van Spanje. Ze werden samen met hun vader verrast in hun eigen
huis en waar hun vader zich kon redden door zich vijf uur lang vast te klampen aan een boom, werden
de broertjes meegesleurd en uiteindelijk pas twee weken later gevonden.

De impact is enorm, het verdriet onbeschrijfelijk en de schade nauwelijks te berekenen. Europa
lijkt ermee te moeten leren leven. In 2021 was het Duitse Ahr het decor van een enorme natuurramp
waar deze winstreek nog immer niet geheel van is hersteld en in 2023 werden delen van Noord-Italië
ernstig getroffen door buiten hun oevers tredende rivieren.

Hopelijk worden er wijze lessen getrokken uit deze catastrofe, want voorkomen is beter dan genezen.
Ondertussen is het goed de draad, hoe wrang het ook moge klinken, weer op te pakken. Wegblijven
helpt niet. Wegkijken ook niet. De stad Valencia is volledig ongeschonden gebleven en de zwaar
getroffen omgeving wordt weer opgelapt.

Vandaar in dit winterse nummer veel inspiratie voor uw komende bezoek aan dit mooie,
onstuimige, warmbloedige en invoelende land. Onze vaste auteurs delen hun ‘geheimtips’ voor de
komende koudere maanden met u, we bezoeken Jerez de la Frontera, Spaans Lapland, Cáceres,
onderzoeken de magie van Tarifa en laten ons de Spaanse kaviaar en wijnen goed smaken.

Een Por Favor Spanje om de gure Nederlandse en Vlaamse dagen mee door te komen en te werken
aan fijne nieuwe herinneringen die een komend bezoek aan Spanje zullen opleveren, doch niet
zonder de hoop uit te spreken dat de miljoenen getroffenen snel weer ‘hun zon’ zullen zien
schijnen.

Ik wens u een veilige winter toe

AERNOUD OOSTERHOLT, Uitgever


In dit nummer:

Jeres

SHERRY, FLAMENCO &
GEWOON GEZELLIG
Het Zuid-Spaanse Jerez de la Frontera
is om meerdere redenen beroemd.
Voor de motorrijders is er het
prestigieuze MotoGP-circuit,
paardenliefhebbers bezoeken er graag
de Koninklijke Andalusische Rijschool
én de stad vormt de bakermat voor de
flamenco. Maar Jerez is vooral ook het
centrum van de sherryproductie.
Sterker, de naam ‘sherry’ is een
verbastering van het woord ‘jerez’,
met dank aan Engelse handelaren
die al in de 16de eeuw actief waren in
de regio en deze versterkte wijn met
veel succes in hun vaderland verkochten.
Preview lees je hier!

 


NOBLEZA BOUTIQUE
GASTRONOMIQUE

Met oog voor kwaliteit en passie voor mooie
producten, gecombineerd met creativiteit en lef,
bracht Jan Gerard meerdere restaurants naar
een hoog niveau. En nu legt hij zijn ziel en
zaligheid in Nobleza in Leeuwarden.
De naam Nobleza betekent ‘adelijk’ in het
Spaans, en dat past perfect bij de producten
en alles wat eromheen draait. De inspiratie
voor de gerechten komt voort uit een
combinatie van regionale en lokale smaken
uit  zijn directe omgeving (Friesland),
aangevuld met producten van verder weg.
Zijn voorliefde voor Spanje en Spaanse
producten komt duidelijk naar voren in
de gerechten. Elke creatie bevat minimaal één
Spaans ingrediënt. Tegelijkertijd probeert
Jan Gerard de gerechten eenvoudig en
toegankelijk te houden, zodat ze ook
voor de thuiskok haalbaar zijn. En speciaal
voor Por Favor deelt hij een paar van deze
recepten met onze lezers.

EEN VERBORGEN
JUWEEL IN SPANJE

Kaviaar roept vaak beelden op van verre
Russische streken, maar sinds de
exportbeperkingen vanwege de Oekraïense
oorlog, heeft Spanje zijn eigen kaviaargeheimen
onthuld. Het begon allemaal in 2000,
toen Spanjes de eerste gecertificeerde biologische
kaviaarkwekerij ter wereld opende: Caviar Riofrio.

EEN EENZAME REIS
DOOR HET HART VAN
HET LEGE SPANJE

Het Spaanse Lapland
‘Ik wist dat het een milde winter zou zijn’,
zegt Santiago González Giménez, alias
El Gato (de kat), barman van de enige bar in
het pittoreske Guadalaviar. ‘Omwille van
de muizen. Terwijl die in november normaal
al lang in winterslaap zijn, zag ik ze elke
nacht heen en weer rennen over de straten.
’Santiago glundert boven een mondmasker
dat halfstok onder zijn kin hangt.
Zijn dunne, grijze haar is met wax opzij
gekamd. ‘Ik meen het’, zegt hij met blinkende
ogen. ‘Vorig jaar lag hier minstens een
meter sneeuw.’

 

 

En verder:
  • Het mooiste van (Toledo, Alcalá de Henares, Barcelona)
  • Andalusië (het tweede deel van de tocht van Pim Muda)
  • De magie van Tarifa (een interview met Ellen Postma)
  • Winterse geheimtips (Pak je koffers maar!)
  • De beste locatie om een huis te kopen (Van alle kanten naar Alicante)
  • Penedés (De charme van Can Descregut)
  • Varia (Reizen, Boeken, Cultuur, Drinken, Onroerend goed, Typisch Spaans, Films & Series)
  • Columns (Fleur van de Put, Jurriaan van Eerten, Edwin Winkels en Suzanne & Walter).

 

  • Website gerealiseerd door Daily Creative Agency