Eerste welpjes van Iberische lynxen geboren in het wild in Spanje

PROVINCIA DE JAéN – Onderzoekers van het project Iberlince zijn blij: de eerste nesten met welpjes van de Iberische lynx van dit seizoen zijn geboren in het zuiden van Spanje. Een nest met 3 welpjes bevindt zich in Jaén en het andere nest met 2 welpjes in nationaal park Doñana.

LIFE Iberlince werkt al sinds 2011 in samenwerking met onder meer het Wereld Natuur Fonds aan het herstel van de Iberische lynxen populaties in hun historische habitat in Spanje en Portugal. Regelmatig worden in gevangenschap geboren lynxen uitgezet in het wild, waardoor de eens meest bedreigde katachtige ter wereld nu weer redelijke aantallen telt in zowel Spanje als Portugal. In Spanje werden er ruim 700 exemplaren geteld begin 2017.

Het nest met 3 welpjes in Valle de Guarrizas in de provincie Jaén is van vrouwtje Granadilla. Op 2-jarige leeftijd had zij in 2012 haar eerste nest. Vervolgens kreeg zij elk voorjaar, behalve dat van 2015, welpjes. Granadilla werd in gevangenschap geboren en in februari 2011 vrijgelaten in Santa Elena (Jaén). Zij vormt zodoende een erg goed bewijs voor het succes van het programma LIFE Iberlince.

Het andere nest met twee welpjes werd aangetroffen in nationaal park El Coto Doñana in het zuidwesten van Andalusië. Over dit nest zijn geen bijzonderheden bekendgemaakt, behalve dat ook hier de welpjes gezond zijn en goed gevoed worden door hun moeder.

Bron: InSpanje/Else Beekman
Foto: Wikimedia

 

  • Website gerealiseerd door TwinDigital